Jak samodzielnie przygotować pizzę?

Słoneczne Włoch kochamy przede wszystkim za ich kuchnię. Na całym świecie jest ona popularna zwłasz...

Więcej

Różne rodzaje włoskiego makaronu

Dania, których podstawą jest makaron kojarzą się tylko i wyłącznie ze słonecznymi Włochami. Zazwycz...

Więcej

Czym ozdobić nasze potrawy

Uwielbiamy rozkoszować się wyśmienitym jedzeniem. Sprawia nam ono naprawdę dużo przyjemności, gdyż ...

Więcej

Owoce morza na naszych stołach

Słoneczne Włoch kochamy przede wszystkim za ich kuchnię. Na całym świecie jest ona popularna zwłasz...

Więcej

zapotrzebowanie

Jak dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka?
Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rzadko zwracamy uwagę na to, czy gotujemy potrawy zawierające odpowiednią ilość substancji odżywczych, jakich potrzebuje nasz organizm. Najczęściej jest tak, że zależy nam tylko i wyłącznie na tym, żeby dana potrawa dobrze smakowała. W tym celu dodajemy rozmaite zioła i przyprawy. A przecież nie to jest najważniejsze. Powinniśmy starać się dostarczać naszemu organizmowi wszystkiego czego tylko potrzebuje. Nie wymaga to od nas żadnego poświęcenia, wystarczy po prostu zwracać uwagę na to co spożywamy. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo i, abyśmy nie cierpieli na różnego rodzaju dolegliwości powinniśmy zadbać o to, by nie brakowało nam białka. Z jego dostarczeniem nie powinniśmy mieć żadnego problemu, gdyż wiele produktów je zawiera. Możemy gotować najrozmaitsze potrawy i nadawać im smak różnorodnymi przyprawami, a przy tym zadbać o odpowiedni poziom białka w naszym organizmie. Białko możemy podzielić na dwie grupy: białka pochodzenia zwierzęcego i białka pochodzenia roślinnego. Oczywiście najlepsze jest to pochodzenia zwierzęcego, gdyż jest ono pełnowartościowe, ale nie oznacza to, że białko roślinne nie jest nam potrzebne. Jest ono tak samo niezbędne jak białko pochodzenia zwierzęcego. Pełnowartościowego białka dostarczy nam różnego rodzaju mięso, dlatego starajmy się je jeść jak najczęściej. Wybierajmy jednak chude, gdyż wszelkie rodzaje tłuszczu nie są naszymi sprzymierzeńcami. Nasze dzienne zapotrzebowanie na nie jest naprawdę niewielkie, więc nie dodawajmy sobie zbędnych kilogramów i nie podwyższajmy ...

Gotowanie obowiązkiem kobiet
Od lat panuje pogląd, który dyskryminuje kobiety. W kulturze patriarchatu kobiety są poniżane poprzez to, że wskazuje im się ich miejsce przynależności, a jest nim oczywiście dom, a przede wszystkim kuchnia. Dlatego też obecnie, mimo że sytuacja kobiet jest już nieco lepsza, to i tak kuchnia jest dla wielu z nas wielkim problemem. Stanowi symbol naszego poddaństwa mężczyznom i w związku z tym często trudno jest nam się przekonać o jej wartości. Nie trzeba jednak nawet w dzisiejszych czasach emancypacyjnych, szukać daleko dyskryminujących opinii. Nawet dzisiaj wielu mężczyzn uważa, że kuchnia i gotowanie to najlepsze zajęcie dla ich żon. Jest to oczywiście obraza i brak jakiegokolwiek szacunku i warto z tym coś zrobić nim będzie za późno. Kuchnia wcale nie jest domeną kobiet. Faktycznie był czas, w którym to właśnie kobiety zajmowały się gotowaniem i obowiązkami domowymi, ale obecnie jest już zupełnie inaczej. Warto także przytoczyć przykład kucharzy mężczyzn. W końcu, to ich uważa się za wspaniałych szefów kuchni i najlepszych specjalistów od gotowania. Mimo że kobiety podobno częściej gotują, to jednak po mistrzowsku robią to najczęściej mężczyźni. Warto dostrzec ten fakt, przy podziale domowych obowiązków. Jeśli mężczyzna zaczyna się usprawiedliwiać i mówi, że kuchnia nie jest miejscem dla niego, warto przypomnieć mu o wspaniałych kucharzach tej samej płci. Gotowanie powinno być wspólnym obowiązkiem, którym należy się dzielić. Przebywanie w kuchni wcale nie wynika z jakichś wewnętrznych ...

Struktura strony