Modzi nie potrafią gotować

To żadna tajemnica – w kuchni młodzi ludzie przebywają coraz rzadziej. Efekt? Wiele młodych osób ie...

Więcej

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań

Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej u...

Więcej

Różne rodzaje kaszy na naszych stołach

Kasza jest bogata w wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz pierwiastków i substancji mineralnych....

Więcej

Sprzedaj swój przepis

To żadna tajemnica – w kuchni młodzi ludzie przebywają coraz rzadziej. Efekt? Wiele młodych osób ie...

Więcej

zapach

Wzbogać swoją kuchnię różnymi rodzajami pieprzu
Każdego dnia powtarzamy różnego rodzaju czynności. Należy do nich przede wszystkim przygotowanie posiłków. Gotujemy obiady, przyrządzamy kolacje i śniadania oraz różnorodne przekąski oraz napoje. W naszej kuchni są takie produkty, bez których nie wyobrażamy sobie życia. Oczywiście tym podstawowym jest sól, ale zaraz po niej przychodzi nam na myśl pieprz. Najpopularniejszy jest pieprz czarny, który kupujemy w ziarnach, bądź uprzednio zmielony. Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie i właściwie możemy stwierdzić, że należy on do najbardziej znanych i najszerzej stosowanych przypraw. Nadaje on naszym potrawom niepowtarzalny smak, jeśli użyjemy większą ilość nasze dania staną się naprawdę pikantne. Zapominamy jednak o tym, że pieprz czarny to tylko jedna z odmian tej niezwykłej przyprawy, zawierającej dużą ilość olejków eterycznych. Ich ilość zależy właśnie od rodzaju pieprzu, którego użyjemy do przyprawienia naszych specjałów. Możemy wyróżnić cztery najważniejsze rodzaje pieprzu: czarny, biały, zielony i czerwony. Choć czarny pieprz króluje w naszych kuchniach od wieków, to jednak jego kolorowe odmiany stają się coraz bardziej popularne i szeroko stosowane w gastronomii. Najintensywniejszy smak i aromat nadaje naszym potrawom pieprz czarny. Uzyskuje się go z niedojrzałych owoców tej rośliny. Ten rodzaj nadaje naszym daniom naprawdę pikantny smak, w porównaniu z jego innymi odmianami. Warto zaznaczyć, iż pieprz w ziarnach dodajemy do potraw na początku gotowania, zaś mielony na końcu. Łagodniejszą odmianą jest pieprz biały, który w przeciwieństwie do czarnego, uzyskiwany jest z dojrzałych owoców. I właściwie staje się on tak samo popularny. Jeśli boimy się, że dodając go zbyt dużo popsujemy smak naszych potraw, warto zaopatrzyć swą kuchnie w biały pieprz. Jest on łagodniejszy i nawet jeśli dodamy większą ilość nasze potrawy nie powinny być zbyt pikantne. Kolejna odmiana ma kolor zielony. Niedojrzałe owoce nie są w tym wypadku suszone, ale marynowane bądź konserwowane solanką. One także są łagodniejsze niż pieprz czarny. Ostatnią odmianą jest pieprz czerwony. Ta przyprawa pozyskiwana jest także z jeszcze niedojrzałych owoców tej rośliny, choć są one starsze od owoców, z których pozyskiwany jest pieprz zielony. Ważne jest abyśmy nie mylili pieprzu czerwonego z inną przyprawą zwaną pieprzem kajeńskim, który pozyskiwany jest z papryki. Wszystkie te odmiany przypraw możemy kupić osobno, bądź zdecydować się na mieszankę wszystkich rodzajów i nabyć pieprz kolorowy. Nie ograniczajmy się do używania tylko i wyłącznie czarnego pieprzu. Gotowanie z zastosowaniem jego łagodniejszych odmian będzie o wiele łatwiejsze, gdyż nie nadają one aż tak intensywnego smaku i aromatu. Jeśli będziemy używać niezielonych ziaren kolorowego pieprzu na przykład do naszych przetworów, będzie tworzył on ładną kolorystyczną kompozycję, a poza tym nada naszym kulinarnym dziełom niesamowitego aromatu i genialnej nuty smakowej. Rozpieszczajmy nasze podniebienia i niech wszystkie te rodzaje pieprzu zagoszczą w naszej kuchni na stałe. ...

Struktura strony