Owoce morza na naszych stołach

Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jesz...

Więcej

makaron w boxie wrocław

 Czasami mamy chęć ugotować coś specjalnego dla nas i dla naszego partnera, a nie mamy żadnego po...

Więcej

Soja może pomóc w leczeniu kobiecych dolegliwości

Soja jest rośliną bogata w białko i inne rozmaite składniki mineralne, które mogą nam pomóc w utrzy...

Więcej

Gotujemy dania na kilka obiadów

Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jesz...

Więcej

ulubione

Na co zwracać uwagę przy nabywaniu ziół i przypraw
Zioła i przyprawy są nieodłącznym składnikiem wszelkiego rodzaju potraw jakie przygotowujemy zarówno na co dzień, jak i od święta. Bez nich gotowanie byłoby o wiele trudniejszym zajęciem i nie mielibyśmy, aż tak ogromnej przyjemności z jedzenia rozmaitych dań. Nadają one im nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, ale niekiedy także specyficzną barwę. Istnieje naprawdę ogromna ilość przypraw i ziół różnego pochodzenia. Właściwie wszystkie kuchnie świata mają swoje ulubione, które niekiedy stają się cechą wyróżniającą jakiś kraj bądź region. Każdy z nas w swojej kuchni także posiada ulubione przyprawy. Jednak, aby te jakże cudowne specyfiki służyły nam jak najdłużej i jak najlepiej, musimy przy ich zakupie zwracać szczególną uwagę na kilka istotnych rzeczy. Zwykle bywa tak, że w sklepach mamy całą gamę przypraw produkowanych przez najrozmaitszych producentów. Niekoniecznie wybierajmy najdroższe firmy, gdyż cena wcale nie jest gwarantem jakości. Po pierwsze szczególną uwagę zwracajmy na termin przydatności. Im krótszy tym lepiej dla nas, gdyż możemy mieć pewność, że dana przyprawa nie zawiera substancji chemicznych, bądź ma ich w sobie naprawdę niewiele. Im termin przydatności do spożycia jest dłuższy, tym większa była ingerencja producenta w zakonserwowanie danej przyprawy, bądź mieszanki rozmaitych ziół. Po drugie ważne jest także to, w co dany specyfik jest zapakowany. Unikajmy wszelkich foliowych woreczków i tym podobnych. Działają one w niekorzystny sposób na wszelkie przyprawy i mogą doprowadzić do szybszego psucia się delikatnych ziół. Najlepiej wybierajmy ...

Zapiekanki lubimy jadać
Zapiekanki to taka potrawa. Która w naszych domach gości coraz częściej. Jeszcze w poprzednim stuleciu nie były one tak często robione, bo trudno było o odpowiednie oprzyrządowanie. Teraz za niewielkie pieniądze można kupić różnego rodzaju naczynia żaroodporne, które w owoczesnych piekarnikach sprawują się fantastycznie. Książki o tematyce kulinariów dają nam ogromne możliwości. Przepisy kuchenne uwzględniające zapiekanki są tam licznie przedstawiane. Wszystko zależy od naszych zapatrywać na dane smaku. Niektóre zapiekanki bazują na serach, co oczywiście cieszy zwolenników tego jedzonka. Jeszcze inni skupiają się na mięsie i przyprawach. Pikantne, ziołowe, z mięsem mielonym lub siekanym. Wybór szalenie bogaty. I wcale nie trzeba mieć książki kucharskiej z drogiego wydawnictwa. Można posiłkować się zasobami internetowymi. W sieci jest wiele stron o tematyce kucharskiej, one także pomogą nam uczynić nasza kuchnie niepowtarzalne smaczną. Korzystajmy z porad bardziej doświadczonych kucharzy. Na pewno na tym nie stracimy. ...

Struktura strony