Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek

Często kupujemy w sklepach białe sery z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Przeznaczone o...

Więcej

Nie tylko ładna, ale i funkcjonalna

Przywiązujemy coraz większą wagę do wyglądu naszych mieszkań. Nie ma się co dziwić, współczesne met...

Więcej

Uczyć się z telewizji

Nauka gotowania jest jest zagadnieniem prostym. Mało tego – uczyć się jednak trzeba. Ten, kto nie p...

Więcej

Książki w każdej kuchni

Często kupujemy w sklepach białe sery z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Przeznaczone o...

Więcej

święto

Ciasta nie tylko na święta
Z ciastami to ciężka sprawa - nie jest tak łatwo wiele z nich przygotować. O tym musimy wiedzieć, bo coraz częściej próbujemy własnoręcznych wypieków, niestety próbujemy bezskutecznie. Nie przykładamy się niestety, bo mamy świadomość, że w pobliżu jest cukiernie i w razie czego można to sobie zrekompensować jednym zakupem. do tego w sklepach wielkopowierzchniowych można upić jeszcze ciasto francuskie mrożone, które wystarczy wrzucić do piekarnika na kilkanaście minut. Niestety usługi i mrożonki nas rozleniwiły w kwestii ciast. Przy tym za pieczenie ciast zabieramy się najczęściej przy okazji świat. Wtedy nasza kuchnia jest najbogatsza w przepisy kuchenne. Tyle że pierząc okazyjnie na pewno się tej sztuki ie nauczymy do perfekcji. Tutaj nie ma żadnych wątpliwości - najlepsi są ci, którzy pieką często. Jabłeczniki, makowce, serniki i wszystko, co tylko da się zjeść. Rożne mamy upodobania, różne tez przepisy kuchenne pozwalające na upieczenia pysznego ciasta. Najważniejsze, by dobrze czytać wszystkie receptury i dużo praktykować. ...

Kiedy gotujemy chętnie
Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potrafimy. Największym problemem jest tutaj czas. Dzisiejszy świat wymaga od nas aktywności społecznej i służbowej. Kiedy wracamy po ciężkim dniu pracy to najczęściej nie mamy już ochoty na nic innego. Najczęściej gotujemy przy okazji świąt - Wielkanoc, Boże Narodzenie, urodziny, etc. Wtedy mamy pole do popisu. Sięgamy po wielki książki kucharski i zapiski mam, szukamy najlepsze przepisy kucharskie i przystępujemy do dzieła. Takie gotowanie daje nam wiele radości, nie ma co ukrywać - Polacy są zdolni, gdy mówić o kuchennych pracach. Szkoda tylko, że tak rzadko mamy okazję wejść bez żadnych stresów do kuchni. Być może kiedy już całe to wariactwo "rozwojowe" się skończy i przestaniemy się stresować ewentualnymi zwolnieniami w pracy, to zaczniemy prowadzić wszyscy spokojniejsze życie. Takie, które pozwoli nam na na komfort psychiczny i zajęcie się kuchnią, na czytanie kucharskich receptur i eksperymenty kulinarne. ...

Struktura strony