odżywki białkowe

 Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rz...

Więcej

Dlaczego warto jeść soję?

Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i ...

Więcej

Gotowanie obowiązkiem kobiet

Od lat panuje pogląd, który dyskryminuje kobiety. W kulturze patriarchatu kobiety są poniżane poprz...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

 Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rz...

Więcej

surówka

Surówki i sałatki
Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dobrych przypraw są niezbędne. Nie chodzi już tylko o samo zdrowie - choć tego oczywiście nie podważamy. Tutaj liczy się także sam smak. To na pewno genialny dodatek do obiadów, zwłaszcza tych bazujących na mięsie. A że dobrą surówkę zrobić jest łatwo... wcale ie trzeba znać na pamięć przepisy kucharskie, takie dodatki obiadowe można robić intuicyjnie. Podobnie jest z sałatkami. Tutaj wprawdzie trzeba trochę więcej zaangażowana, bo nie wszystkie produkty spożywcze połączone w jedno dadzą nam dobra i smaczną sałatkę, ale na pewno zrobienie takie nie jest niczym skomplikowanym. Tutaj jednak warto poznawać przepisy kucharskie. Bo nie każda sałatka może nam posmakować, tym bardziej, ze nie każdy z nas przepada za tuńczykiem za wędzonym kurczakiem, etc, a to w ostatnim czasie dość pospolity dodatek do sałatek w naszych domach. Ale my popieramy jedzenie sałatek i surówek. To miły, kulinarny aspekt. ...

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle
W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić obiadu, zadowalamy się różnego rodzaju sałatkami i przekąskami. W skład naszych potraw wchodzą różnorodne zioła, które kupujemy w sklepach, a bazarach, bądź uprawimy w naszych ogródkach i na działkach. Zwykle doceniamy wyłącznie ich walory smakowe i traktujemy je jako przyprawy. Zapominamy o tym, że stanowią one źródło wielu wartości odżywczych. Mają także zbawienny wpływ na kondycję naszego zdrowia i samopoczucia. Z tego też powodu wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym do produkcji różnego rodzaju tabletek, syropów i suplementów diety wzmacniających nasz organizm i pomagających w walce z chorobami, przeziębieniami i różnego rodzaju dolegliwościami. Dlatego też nie powinniśmy kojarzyć ich tylko i wyłącznie z gotowaniem i uważać za zwykłe przyprawy. Warto dowiedzieć się o ich leczniczych właściwościach, a wtedy na pewno zaczniemy je bardziej doceniać. Zioła mają swoje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Są składniami wielu gotowych dań, które wystarczy podgrzać by nadawały się do spożycia. Dodawane są także do różnego rodzaju pasztetów, konserw i wędlin. Stanowią istotny element przekąsek takich jak chipsy czy mrożona pizza. Inną gałęziom przemysłu jest gastronomia, gdzie są one wykorzystywane podobnie jak w naszych kuchniach. Dodaje się je do różnego rodzaju potraw. Zwykle stosuje się je świeże, ale mogą one być wczesnej suszone i zachować swoje wartości. Są składnikiem wielu mieszanek warzywnych i przyprawowych. Niektóre zioła wykazują ...

Struktura strony