Namiastka ogrodu w Twojej kuchni

W kuchni zawsze staramy się używać jak najświeższych produktów. Właśnie z tego powodu kochamy lato,...

Więcej

Kardamon – zastosowanie i właściwości

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii ora...

Więcej

Gotuj z internetem

W kuchni zawsze staramy się używać jak najświeższych produktów. Właśnie z tego powodu kochamy lato,...

Więcej

sól

Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie
Sól kuchenna służy nam jako niezastąpiona przyprawa oraz jako konserwant. Składa się ona przede wszystkim z sodu i chlorku. Właściwie wszystkie produkty spożywcze zawierają ją w mniejszych lub większych ilościach. Podczas gotowania zawsze mamy ją pod ręką i nie wyobrażamy sobie, aby mogło jej zabraknąć w naszej kuchni. Jest ona podstawową przyprawą, której używamy do przygotowania większości dań. Sałatki, surówki, ziemniaki, ryż, makaron, mięso, ryby, jajecznica, zupy - jeśli nie dodamy do nich chociaż szczypty soli, nie jesteśmy zadowoleni z ich smaku. Niewielkie jej ilości są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem wystarczą nam te, które przyswoimy wraz z naturalną żywnością bez potrzeby jej dosalania. Dlatego też musimy uważać, aby nie przesadzić z jej spożywaniem. Często nazywa się ją "białą śmiercią" i możliwe iż jest w tym sporo racji, gdyż nadmiar soli w organizmie może wywołać różnego rodzaju choroby i dolegliwości. Najczęściej nasze spożycie soli liczymy na podstawie tego, ile sami dodajemy jej do różnego rodzaju potraw. Zapominamy nie tylko o tym, że na przykład warzywa także ją zawierają. Nie myślimy o niej spożywając zakupione produkty, a to właśnie one mają jej w sobie najwięcej. Już kilka plasterków żółtego sera ma w sobie dzienną dawkę soli jakiej potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy ją także w chlebie, margarynach, wędlinach, konserwach, a przede wszystkim w przekąskach, takich jak na przykład chipsy, krakersy, ...

Trochę wiadomości na temat kaszy
Kasza jest nam dobrze znana. Ma wiele odmian i można z niej przygotować mnóstwo różnego rodzaju potraw. Bywa jednak tak, że rzadko gości na naszych stołach. Wolimy gotować zupełnie inne dania. Zwykle są to ziemniaki, makaron lub ryż. Nie powinniśmy jednak o kaszy zapominać i chociaż raz na jakiś czas przygotować ją na obiad. Zawiera ona w sobie mnóstwo wartości odżywczych wpływających w zbawienny sposób na nasz organizm. Jednak ma ona też swoje minusy. Dlatego warto wiedzieć coś więcej na jej temat, gdyż może ona nam naprawdę pomóc, jednak jeśli wiemy w jakich ilościach i jak często możemy ją jeść. Dania zawierające kaszę, nie są wyszukanymi potrawami, możemy je przygotować nie tracąc zbyt dużo czasu. Mogą to być rozmaite dania, ponieważ kasza ma wiele odmian. Możemy dodawać ją na przykład do zup, bądź podawać z sosem. Z przygotowaniem takich dań nie będziemy mieć problemy, gdyż wystarczy nam to co zwykle, czyli przyprawy, drób lub wieprzowina i sos. Możemy podawać ją właściwie jako zastępstwo ryżu lub ziemniaków. Kasze są cennym źródłem różnego rodzaju witamin, składników mineralnych i dobroczynnych pierwiastków. Jedzenie kaszy wpływa pozytywnie na naszą pamięć i pracę mózgu. Mają o wiele więcej wartości odżywczych niż to co jemy na co dzień, czyli makaron, ziemniaki i ryż. Bogate są w witaminy z grupy B, zawierają także niacynę, witaminę E. dzięki nim dostarczamy naszemu organizmowi także kwasu foliowego i ...

Struktura strony