Kuchnia i wyposażenie

Kuchnia jest niezwykle ważnym miejscem w każdym domu. Nawet, jeśli nie przepadamy za gotowaniem i u...

Więcej

Surówki i sałatki

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

Skąd czerpać informacje na temat gotowania

Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

Różne rodzaje kaszy na naszych stołach

Kuchnia jest niezwykle ważnym miejscem w każdym domu. Nawet, jeśli nie przepadamy za gotowaniem i u...

Więcej

śniadanie

Co powinniśmy jeść na śniadanie, aby mieć sporo energii
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. W różnych kulturach wygląda on odmiennie i może składać się z rozmaitych dań. Mogą być one lekkie, bądź niezwykle sycące - wszystko to zależy przede wszystkim od tradycji narodowej i przyzwyczajeń żywieniowych danego społeczeństwa. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy kultury się przenikają może on być naprawdę odmienny wśród mieszkańców jednego państwa. Najczęściej bywa tak, że rano nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś skomplikowanego. Potrawy wymagające od nas poświęcenia większej ilości czasu, użycia rozmaitych produktów i przypraw gotujemy zazwyczaj na obiad. Pamiętajmy, że od tego jak wygląda nasze śniadanie zależy naprawdę wiele. Jeśli nie zjemy tego posiłku, to niestety, ale w ciągu dnia będziemy mieli mniej energii. Nasz umysł będzie wolniej pracował, a my będziemy ogólnie słabsi i zmęczeni. Bez odpowiedniego zastrzyku energii możemy nie poradzić sobie z zadaniami i problemami, które czekają na nas w pracy, szkole czy na uczelni. Dlatego zawsze powinniśmy jeść rano śniadanie. Przede wszystkim musimy pamiętać o wypiciu ciepłego napoju. Osoby dorosłe najczęściej piją rano kawę z mlekiem lub herbatę. Kawy jednak nie podajemy dzieciom, a jeśli nie chcą one pic herbaty, to zróbmy im ciepłe kakao. Z braku czasu zwykle przygotowujemy po prostu kanapki z wędliną, pomidorem czy serem. Czasami posypujemy je ulubionymi przyprawami. Jednak niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez jajecznicy (do przygotowania której wystarczą nam jedynie jajka i ...

Które pieczywo powinniśmy wybierać?
Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą naszego śniadania i kolacji, a dodatkowo spożywamy je między posiłkami. Raczej nie jesteśmy w stanie z niego zrezygnować. Jest ono źródłem węglowodanów, które są nam niezwykle potrzebne, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem i normalnie funkcjonować. Zazwyczaj jemy chleb, bułki czy różnego rodzaju bagietki dodając do nich warzywa, sery czy wędliny i dodając różnego rodzaju przyprawy w celu poprawienia smaku. Pamiętajmy jednak, że jeśli dbamy o naszą sylwetkę i chcemy być szczupli to powinniśmy jeść ciemne pełnoziarniste pieczywo. Jeśli chodzi o chleb to na całym świecie istnieją jego rozmaite odmiany. W Polsce najpopularniejsze jego gatunki to: chleb żytni, pszenny, graham i chleb mieszany. Najzdrowsze są chleby razowe, do których należy wcześniej wspomniany graham, gdyż te gatunki zawierają dużo witamin i innych składników odżywczych. Oczywiście istnieje w Polsce wiele innych odmian cieszących się niezwykłą popularnością, takich jak chleb słonecznikowy czy też z ziarnami dyni. Czasami nie zdajemy sobie nawet sprawy z różnorodności dodatków, którymi urozmaicane są chleby i inne pieczywo. Zdarza się, że możemy spotkać i takie zawierające rozmaite zioła i przyprawy zwykle stosowane przez nas w kuchni do gotowania, które nadają takiemu pieczywu określony skład i aromat. Chleb czy inne pieczywo zawsze jest obecne w naszej kuchni. Gotując rozmaite potrawy także musimy czasami po nie sięgnąć. Na przykład sporządzając kotlety mielone nie ...

Struktura strony