Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo,...

Więcej

Łatwe, pyszne i proste desery

Żyjąc w ciągłym biegu i pogoni za karierą odmawiamy sobie wielu przyjemności. Jesteśmy niezwykle za...

Więcej

Papryka – warzywo, które kochamy

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. ...

Więcej

Naleśniki – sposób na pyszną kolację

Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo,...

Więcej

rosół

Rosół klasyką niedzieli
Są takie potrawy, które jadamy często. Ba - których jadanie jest wręcz tradycją. Jednym z takich jest rosół, dla wielu świąteczne danie. Szczególnie nasze babcie zapraszając nas na niedzielny obiad zawsze mają w zanadrzu na pierwsze danie rosół, bo taka jest tradycja - w każdą niedziele rosół z kury. To niesamowite, jak bardzo bogata i tradycyjna jest nasza kuchnia. Mało kto dziś zna przepisy kuchenne pozwalają na gotowanie tradycyjnego rosołu, takiego, jakim raczyły nas mamy i babcie. Dziś kupujemy mrożonki, wrzucały kostkę bulionową, do tego kilka skrzydełek i mamy rosół. W żaden sposób taka kuchnia nie przypomina tej tradycyjnej, sprzed lat, kiedy w potrawach nie było chemii i kiedy rosół na prawdę gotowało się z kury. Niestety nawet w internecie coraz trudniej o szlachetny przepis. Współczesna kuchnia bardzo się uprościła i coraz mniej chętnie przyjmuje danie,. Które wymagają czasu i poświecenie podczas przygotowywania. Szkoda, ale wciąż mamy szansę powrotu do tradycji, zapytajmy o klasyczne przepisy kuchenne i rosół z kury naszych dziadków. Na pewno wiele się nauczmy. ...

Struktura strony