Różne rodzaje włoskiego makaronu

Dania, których podstawą jest makaron kojarzą się tylko i wyłącznie ze słonecznymi Włochami. Zazwycz...

Więcej

Jedzmy zdrowe przekąski

W ciągu całego dnia jemy trzy podstawowe posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Jednak najczęściej n...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii ora...

Więcej

Przewodniki kulinarne świata

Dania, których podstawą jest makaron kojarzą się tylko i wyłącznie ze słonecznymi Włochami. Zazwycz...

Więcej

produkt

Dostarczajmy naszemu organizmowi odpowiednich ilości błonnika
Abyśmy mogli cieszyć się dobrą kondycją zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniem organizmu powinniśmy dostarczać mu odpowiednich ilości błonnika. Mają one szczególny wpływ na prawidłową pracę naszego układu pokarmowego i jeśli nie będziemy spożywać odpowiednich ilości tych substancji to możemy mieć z tego powodu rozmaite problemy zdrowotne. Każdego dnia Gotujemy obiady, przygotowujemy śniadania i kolację oraz różnego rodzaju przekąski. Nasze posiłki składają się przede wszystkim z różnorodnych warzyw, owoców, produktów mącznych i mięsa oraz rozmaitych przypraw. Wydawać by się mogło, ze jedząc to wszystko dostarczamy naszemu organizmowi tego, czego on najbardziej potrzebuje. Jednak rzadko zdarza nam się jeść te produkty spożywcze, które zawierają go w sobie najwięcej, a jest ich naprawdę spora ilość. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę jelit, dzięki niemu możemy pozbyć się nieprzyjemnych zaparć. Poza tym ma on dobry wpływ na nasze serce, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega chorobą takim jak na przykład miażdżyca. Dlatego starajmy się gotować potrawy bogate w tę substancję, a nasze zdrowie będzie w o wiele lepszej kondycji. Błonnik zawarty jest przede wszystkim w otrębach pszennych. Produkt ten zazwyczaj nie kojarzy nam się z niczym smacznym, ale wystarczy go odpowiednio przygotować. Z pszennych otrębów możemy upiec naprawdę przepyszny chleb, wystarczy dodać odpowiednie składniki i przyprawy zmieszać to wszystko razem i upiec w piekarniku, bądź w specjalnej maszynie o ile takową posiadamy. Duże zawartości błonnika występują także w czerwonej fasoli. Możemy dodawać ją ...

Gotuj egzotyczne potrawy
To wielka zagadka naszych kulinarnych doświadczeń. Z jednej stron bowiem uwielbiamy egzotyczną kuchnię, a z drugiej natomiast sami tak gotować nie lubimy. Dlaczego? Trudno to wytłumaczyć. Specjaliści w branży uważają, że gotowanie egzotycznych potraw nie jest skomplikowane i prawdopodobnie nasza niechęć wynika z lenistwa i lekkiej obawy przed tym, że takie dania mogą się nam nie udać. Dlatego skupiamy się na naszych tradycyjnych potrawach i gotujemy to, czego nauczyli nas dziadkowie i rodzice. Nasza kuchnia jest bardzo tolerancyjna, żyjemy w świecie, w którym można kupić wiele wartościowych produktów spożywczych. Wiele z nich to półprodukty, przygotowane już pod konkretne potrawy, tak, że wystarczy je tylko odpowiednio przyrządzić, tudzież przyprawić. Nasza kuchnia lubi takie rozwiązania, bo mamy coraz mniej czasu na przesiadywanie w kuchni, nasza praca często na nam na to nie pozwala. Gotuj egzotyczne potrawy - łatwo powiedzieć, ale czy równie łatwo jest to zrobić? Chyba tak, bowiem współczesne poradniki kucharskie prezentują nam wiele prostych sposobów na przyrządzenie dań typowych dla kuchni tureckiej, chińskiej, japońskiej, meksykańskiej, francuskiej, włoskiej, greckiej i... jakiej tylko zapragniemy. Niekiedy trzeba będzie nam kupić kilka rzadziej spotykanych produktów spożywczych i kilka innych przypraw, ale nie ma się czego obawiać - sklepy wielkopowierzchniowe mają wszystko to, czego nasza kuchnia będzie potrzebowała. My ze swojej strony proponujemy kuchnie japońska i legendarne sushi. Na początku tego dania trzeba się trochę pouczyć, ale na pewno umiejętność jego przyrządzania ...

Struktura strony