Czym ozdobić nasze potrawy

Uwielbiamy rozkoszować się wyśmienitym jedzeniem. Sprawia nam ono naprawdę dużo przyjemności, gdyż ...

Więcej

Surówki i sałatki

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek

Uwielbiamy rozkoszować się wyśmienitym jedzeniem. Sprawia nam ono naprawdę dużo przyjemności, gdyż ...

Więcej

pikantne

Sosy ważne w menu
Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w naszym domowym menu. Są tacy, którzy wręcz właśnie na sosach i ziemniakach opierają swoje domowe obiady, bo nie jest przecież żadną tajemnicą, że wielu Polaków (zwłaszcza mężczyzn) zup jadać nielubi uważając takowe za mało pożywne. Skoro piszemy o sosach, to nie możemy tutaj pominąć samego faktu, że przepisy kuchenne znają setki rozmaitych sposobów przygotowania takowych sosów. Smaki? Rozmaite - od sosów ciemnym pieczeniowych po pieczarkowe, brokułowe, serowe i chili. Każdy znajdzie ulubiony dla siebie smak. A samo gotowanie... nie jest już takie trudne. Wystarczy zapoznać się ze stronami internetowymi przedstawiające przepisy kuchenne. Tam znajdziemy wiele świetnych receptur, które pozwolą nam na przygotowanie przepysznego obiadu na każdą okazję. Co ciekawe - sosy można jadać nie tylko z ziemniakami, ale i makaronami, kasza i ryżem. Także tutaj możliwości są wybitnie ogromne. ...

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać
Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład wchodzą głównie: bazylia, rozmaryn, mięta pieprzowa, cząber, tymianek, szałwia, majeranek i lebiodka. Te rośliny mogą występować w różnych proporcjach i niekoniecznie wszystkie. Podstawę stanowi tymianek oraz rozmaryn i to właśnie one są tu najważniejsze. Ta niezwykła mieszanka pochodzi z Prowansji, czyli jednego z południowych regionów Francji. Charakteryzuje się specyficznym, niezwykle wonnym aromatem i już niewielka ilość tej przyprawy nadaje naszym daniom niesamowite walory smakowe. Nie powinno zabraknąć tej przyprawy w naszej kuchni, gdyż możemy jej używać do gotowania rozmaitych potraw. Jest to przyprawa, którą szeroko stosuje się w kuchni śródziemnomorskiej, więc dlaczego nie mielibyśmy stosować jej także w naszym domu. Zwykle nasza kuchnia jest wyposażona w wiele różnego rodzaju przypraw i ziół, które każdego dnia znajdują zastosowanie. Ta mieszanka powinna także na stałe zagościć w naszych domach, gdyż jest ona wspaniałym dodatkiem do przeróżnych potraw i tak naprawdę dopiero z biegiem czasu przekonamy się jakie szerokie może mieć ona zastosowanie. Podstawowymi daniami, do których możemy dodawać zioła prowansalskie są różnego rodzaju kotlety, steki, pieczenie, dania grillowanie oraz drób i ryby. Jednak nie tylko do takich potraw możemy je dodawać. Stanowią one świetny dodatek także do wszelkich zup, sosów i zapiekanek. Szczególnie polecane są do dań zawierających śmietanę, gdyż to właśnie z nią komponują się znakomicie. Potrawy gotowane, pieczone, duszone czy grillowane z dodatkiem ...

Struktura strony