Obiad z witaminami

Propozycji na smaczny i pożywny obiad jest wiele. Propozycji na obiad zdrowy i pełny witamin zdecyd...

Więcej

Gotuj pysznie i zdrowo

Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrow...

Więcej

Nie katuj się dietami, a zrzuć zbędne kilogramy

Każda kobieta chce wyglądać pięknie. Wygląd jest niezwykle ważny, dlatego też staramy się jak najle...

Więcej

Kotlety – ulubiony dodatek mężczyzn

Propozycji na smaczny i pożywny obiad jest wiele. Propozycji na obiad zdrowy i pełny witamin zdecyd...

Więcej

pieczywo

Które pieczywo powinniśmy wybierać?
Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą naszego śniadania i kolacji, a dodatkowo spożywamy je między posiłkami. Raczej nie jesteśmy w stanie z niego zrezygnować. Jest ono źródłem węglowodanów, które są nam niezwykle potrzebne, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem i normalnie funkcjonować. Zazwyczaj jemy chleb, bułki czy różnego rodzaju bagietki dodając do nich warzywa, sery czy wędliny i dodając różnego rodzaju przyprawy w celu poprawienia smaku. Pamiętajmy jednak, że jeśli dbamy o naszą sylwetkę i chcemy być szczupli to powinniśmy jeść ciemne pełnoziarniste pieczywo. Jeśli chodzi o chleb to na całym świecie istnieją jego rozmaite odmiany. W Polsce najpopularniejsze jego gatunki to: chleb żytni, pszenny, graham i chleb mieszany. Najzdrowsze są chleby razowe, do których należy wcześniej wspomniany graham, gdyż te gatunki zawierają dużo witamin i innych składników odżywczych. Oczywiście istnieje w Polsce wiele innych odmian cieszących się niezwykłą popularnością, takich jak chleb słonecznikowy czy też z ziarnami dyni. Czasami nie zdajemy sobie nawet sprawy z różnorodności dodatków, którymi urozmaicane są chleby i inne pieczywo. Zdarza się, że możemy spotkać i takie zawierające rozmaite zioła i przyprawy zwykle stosowane przez nas w kuchni do gotowania, które nadają takiemu pieczywu określony skład i aromat. Chleb czy inne pieczywo zawsze jest obecne w naszej kuchni. Gotując rozmaite potrawy także musimy czasami po nie sięgnąć. Na przykład sporządzając kotlety mielone nie obejdziemy się bez suszonej bułki. Różnego rodzaju grzanki dodajemy do kremów czy zup. Zwykle jednak jest to białe pieczywo. Jeśli spożywamy je w niewielkich ilościach nie ma ono na nas większego wpływu, ale jeżeli nie chcemy przybrać na wadze do ograniczajmy jego jedzenie, albo najlepiej zastąpmy je pieczywem razowym. Jak widzimy spożycie pieczywa nie ogranicza się tylko i wyłącznie do przygotowania kanapek. Jest ono dodatkiem do niektórych dań, ale może być także podstawą gotowania, gdyż bez niego nie stworzymy przecież przepysznych tostów. W naszym kraju popularne stają się także chleby pochodzące z różnych zakątków świata. Wyglądem różnią się one między sobą niesamowicie i zwykle w niczym nie przypominają tego, który jemy na co dzień. Prosto z Niemiec wywodzi się pumpernikiel, z Bliskiego Wschodu pita, bagietka oczywiście z Francji. Znamy także tortillę, która to swój rodowód ma w Meksyku. Przepysznym pieczywem jest włoska ciabatta, czyli puszysty chleb, który najczęściej zawiera w sobie rozmaite zioła i przyprawy nadające mu niezwykły aromat. Takiego rodzaju pieczywa, niezwykle różniącego się od naszego codziennego chleba, także powinniśmy spróbować. Urozmaicajmy swoje posiłki i nie jedzmy stale tego samego gatunku chleba. Jego odmian jest tak wiele, że możemy znaleźć coś co nam będzie smakowało bardziej niż powszedni biały chleb. Starajmy się dowiedzieć także ile dany rodzaj dostarcza nam kalorii i jakich substancji odżywczych zwłaszcza jeśli dbamy o swą figurę. ...

Struktura strony