Sprzedaj swój przepis

Lubimy gotować, znamy też wiele ciekawych przepisów. Niektóre z nich są tak wyjątkowe, że warto się...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić...

Więcej

Dlaczego powinniśmy unikać fast foodów

Prosto ze Stanów Zjednoczonych przywędrowała do nas pewnego rodzaju moda na niezdrowe odżywianie. N...

Więcej

Jedzmy zdrowe przekąski

Lubimy gotować, znamy też wiele ciekawych przepisów. Niektóre z nich są tak wyjątkowe, że warto się...

Więcej

organizm

Jak dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka?
Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rzadko zwracamy uwagę na to, czy gotujemy potrawy zawierające odpowiednią ilość substancji odżywczych, jakich potrzebuje nasz organizm. Najczęściej jest tak, że zależy nam tylko i wyłącznie na tym, żeby dana potrawa dobrze smakowała. W tym celu dodajemy rozmaite zioła i przyprawy. A przecież nie to jest najważniejsze. Powinniśmy starać się dostarczać naszemu organizmowi wszystkiego czego tylko potrzebuje. Nie wymaga to od nas żadnego poświęcenia, wystarczy po prostu zwracać uwagę na to co spożywamy. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo i, abyśmy nie cierpieli na różnego rodzaju dolegliwości powinniśmy zadbać o to, by nie brakowało nam białka. Z jego dostarczeniem nie powinniśmy mieć żadnego problemu, gdyż wiele produktów je zawiera. Możemy gotować najrozmaitsze potrawy i nadawać im smak różnorodnymi przyprawami, a przy tym zadbać o odpowiedni poziom białka w naszym organizmie. Białko możemy podzielić na dwie grupy: białka pochodzenia zwierzęcego i białka pochodzenia roślinnego. Oczywiście najlepsze jest to pochodzenia zwierzęcego, gdyż jest ono pełnowartościowe, ale nie oznacza to, że białko roślinne nie jest nam potrzebne. Jest ono tak samo niezbędne jak białko pochodzenia zwierzęcego. Pełnowartościowego białka dostarczy nam różnego rodzaju mięso, dlatego starajmy się je jeść jak najczęściej. Wybierajmy jednak chude, gdyż wszelkie rodzaje tłuszczu nie są naszymi sprzymierzeńcami. Nasze dzienne zapotrzebowanie na nie jest naprawdę niewielkie, więc nie dodawajmy sobie zbędnych kilogramów i nie podwyższajmy ...

Dostarczajmy naszemu organizmowi odpowiednich ilości błonnika
Abyśmy mogli cieszyć się dobrą kondycją zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniem organizmu powinniśmy dostarczać mu odpowiednich ilości błonnika. Mają one szczególny wpływ na prawidłową pracę naszego układu pokarmowego i jeśli nie będziemy spożywać odpowiednich ilości tych substancji to możemy mieć z tego powodu rozmaite problemy zdrowotne. Każdego dnia Gotujemy obiady, przygotowujemy śniadania i kolację oraz różnego rodzaju przekąski. Nasze posiłki składają się przede wszystkim z różnorodnych warzyw, owoców, produktów mącznych i mięsa oraz rozmaitych przypraw. Wydawać by się mogło, ze jedząc to wszystko dostarczamy naszemu organizmowi tego, czego on najbardziej potrzebuje. Jednak rzadko zdarza nam się jeść te produkty spożywcze, które zawierają go w sobie najwięcej, a jest ich naprawdę spora ilość. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę jelit, dzięki niemu możemy pozbyć się nieprzyjemnych zaparć. Poza tym ma on dobry wpływ na nasze serce, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega chorobą takim jak na przykład miażdżyca. Dlatego starajmy się gotować potrawy bogate w tę substancję, a nasze zdrowie będzie w o wiele lepszej kondycji. Błonnik zawarty jest przede wszystkim w otrębach pszennych. Produkt ten zazwyczaj nie kojarzy nam się z niczym smacznym, ale wystarczy go odpowiednio przygotować. Z pszennych otrębów możemy upiec naprawdę przepyszny chleb, wystarczy dodać odpowiednie składniki i przyprawy zmieszać to wszystko razem i upiec w piekarniku, bądź w specjalnej maszynie o ile takową posiadamy. Duże zawartości błonnika występują także w czerwonej fasoli. Możemy dodawać ją ...

Struktura strony