Kardamon – zastosowanie i właściwości

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

restauracja stare miasto lublin

 Tagi:...

Więcej

Szerokie zastosowanie cynamonu

Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z p...

Więcej

Najczęściej stosowane przyprawy

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

ognisko

Gotowanie na ognisku
Kiedy pada hasło "kuchnia", to mamy na myśli nasze cztery ściany pomieszczenia, w którym gotujemy. Wielu z nas w drugiej kolejności tym mianem będzie określało cały jadłospis i dania, jakie zwykliśmy przyrządzać. Niewielu z nas pomyśli za to o formie, jaką kultywuje się od lat w niewielkiej miejscowości Mierzęcin (woj. zachodniopomorskie). Tam raz do roku organizowane jest święto konia. Hodowcy z całej Polski przyjeżdżają do wspaniałego ośrodka zbudowanego na bazie pruskiego pałacyku. Jako impreza towarzysząca zawsze tej niezwykłej uroczystości towarzyszą Mistrzostwa Polski w gotowaniu na ognisku. Jak się okazuje, takie gotowanie nie jest sztuką prostą i nawet najwięksi mistrzowie kucharstwa mają niekiedy spore problemy z przygotowaniem pysznej strawy. Dla wielu udział w tej imprezie to prawdziwe wyzwanie. Co to oznacza dla nas, zwykłych zjadaczy chleba? To dla nas możliwość podejrzenia najlepszych w akcji. Jeśli tylko mamy czas w czerwcu, to sprawdźmy dokładny termin tej imprezy i wybierzmy się do Mierzęcina. To czas, kiedy można wiele zobaczyć. Nasza kuchnia zazwyczaj z ogniskami nie ma nic wspólnego, ale przecież kempingi, biwaki i wyprawy na grilla wciąż lubmy i cenimy. Dlaczego więc zawsze takie eskapady opierać na pieczonych kurczakach i kiełbaskach? Jak powiedzą specjaliści z kucharskiej branży, w świecie gotowania mamy wiele możliwości. Trzeba tylko poznać kilka bardzo prostych zasad. O tym wszystkim można zawsze podyskutować z kucharzami rywalizującymi w Mierzęcinie o tytuł. Mało tego - często jako widzowie będziemy mieli nawet okazję spróbować mistrzowskich potraw. Wtedy zobaczymy, co też można niezwykle interesującego przyrządzić na jednym, małym ognisku. Na naszym rynku wydawniczym póki co nie odnajdziemy żadnej pozycji książkowej, które prezentowałaby nam przepisy i porady związane z gotowaniem na ognisku. Mamy jedynie poradniki grillowania. A szkoda trochę, bo same w sobie ogniska na pewno dają nam więcej radości niźli klasyczny grill. Tyle że musimy w tym wszystkim mieć także świadomość, że samo gotowanie na ognisku będzie wymagało dobrego sprzętu i nieco czasu na przygotowania. Ale efekty... całkowicie rekompensują cały nakład pracy. Nasza kuchnia ceni sobie innowacyjność i otwartość umysłu na nowe doznania kulinarne. Jak to zwykle bywa jednak - nowości wymagają odpowiedniego podejścia i stosownego nakładu pracy. Tutaj nie można zlekceważyć żadnego elementu, bowiem nasze eksperymenty kończą się wtedy fiaskiem. A nikt przecież z nas nie chce, by ktokolwiek uważał, że nasza kuchnia jest słaba i niesmaczna. W tym wszystkim pojawia się motyw gotowania na ognisku. Bez odpowiednich przygotowań nie radzimy się do tego zabierać. Ale jeśli nadarzy się tylko okazja, by porozmawiać z doświadczonymi w tym temacie kucharzami, to korzystajmy z tego. Takiej wiedzy nigdy za mało. A nigdy nie wiadomo, kiedy nasza kuchnia przestawi się na letnie ogniska i kulinarne zabawy pod gołym niebem. ...

Struktura strony