Curry to nie tylko mieszanka przypraw

Mianem curry określamy pewną gałąź potraw kuchni indyjskiej. Najczęściej takie miano noszą potrawy ...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

Lubimy gotować, znamy też wiele ciekawych przepisów. Niektóre z nich są tak wyjątkowe, że warto się...

Więcej

Jak sobie poradzić, gdy niespodziewanie zawitają goście

Zwykle umawiając się z przyjaciółmi, znajomymi i rodziną na różne spotkania ustalamy datę i godzinę...

Więcej

Sami przygotowujmy obiady

Mianem curry określamy pewną gałąź potraw kuchni indyjskiej. Najczęściej takie miano noszą potrawy ...

Więcej

odżywczy

Kasza pomoże naszemu zdrowiu
Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niestety bardzo rzadko. Zwykle gotujemy na obiad ziemniaki, ryż, makaron czy rozmaite zupy, a pomijamy kaszę. Powinna ona jednak pojawiać się u nas dość często, gdyż zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie. Wyróżniamy takie odmiany kaszy jak: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i jaglana. Możemy z nich przygotować rozmaite dania. Przyrządzić możemy ją zarówno na słodko, jak i na ostro. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy i jakich przypraw użyjemy. Niektóre odmiany są także świetnym uzupełnieniem rozmaitych rodzajów zup i sałatek. Pamiętajmy, że dodając do nich niektóre zioła i przyprawy nie tylko polepszamy smak, ale także wpływamy dobrze na stan naszego zdrowia. Wiemy przecież, że są przyprawy pomagające nam w trawieniu pokarmu i przyspieszające przemianę materii. Każdy rodzaj kaszy charakteryzuje się nieco innymi minerałami i witaminami, dlatego też warto wiedzieć, który rodzaj jeść, aby pomógł nam pozbyć się dręczących nas chorób i dolegliwości. Kasza jaglana polecana jest w szczególności dla alergików. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz skrobię i białko. Bogata jest także w żelazo i miedź. Pomoże osobą cierpiącym na niedokrwistość oraz będącym na diecie bezglutenowej. Dla ludzi chorych na nadciśnienie odpowiednia będzie kasza gryczana. Ta odmiana zawiera duże ilości białka, przy czym nie ma w sobie gluteiny. Nasz organizm wzbogaci ...

Nie zapominajmy o produktach mlecznych
Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii oraz siły do pracy. Zwykle gotujemy to co lubimy i na co mamy ochotę. Jeśli chodzi o kanapki, to zwykle jemy je z jakimiś wędlinami, na obiad także zwykle pojawia się mięso. Uzupełnieniem tego wszystkiego są warzywa, owoce, różnego rodzaju produkty mączne, przyprawy i sosy. Faktycznie wszystko to dostarcza nam wielu składników odżywczych oraz witamin i jak najbardziej wskazane jest spożywanie tego wszystkiego. Jednak nie zapominamy o tym, że istnieją jeszcze różnorodne produkty mleczne, które także powinny się znajdować w naszym codziennym jadłospisie. Są one dla nas naprawdę niezwykle ważne, a często brakuje ich naszemu organizmowi. Stanowią one główne źródło potrzebnego nam białka oraz wapnia wzmacniającego nasze kości. Produkty mleczne pomagają nam także w regulowaniu funkcji trawiennych i zapewniają równowagę i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego nie tylko my powinniśmy je jeść, ale przede wszystkim zadbać o to, by jak najwięcej spożywały ich nasze dzieci. Pamiętajmy, ze z mleka powstaje cała gama różnego rodzaju produktów. Przede wszystkim są to rozmaite sery, zarówno żółte jak i białe. Możemy je jeść jako dodatek do kanapek, bądź do dań głównych, takich jak różnego rodzaju zapiekanki. Osoby dbające o swą figurę powinny zdecydować się na sery białe. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, niż sery żółte. Możemy kupić różnego rodzaju twarożki naturalne, ale także takie z ...

Struktura strony