Szerokie zastosowanie cynamonu

Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z p...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Mięso na grilla trzeba peklować

Jesteśmy narodem kochającym imprezy. Oczywiście z meliniarstwem tego mylić nie można. Po prostu od ...

Więcej

W jaki sposób przechowywać przyprawy

Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z p...

Więcej

odżywczy

Kasza pomoże naszemu zdrowiu
Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niestety bardzo rzadko. Zwykle gotujemy na obiad ziemniaki, ryż, makaron czy rozmaite zupy, a pomijamy kaszę. Powinna ona jednak pojawiać się u nas dość często, gdyż zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie. Wyróżniamy takie odmiany kaszy jak: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i jaglana. Możemy z nich przygotować rozmaite dania. Przyrządzić możemy ją zarówno na słodko, jak i na ostro. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy i jakich przypraw użyjemy. Niektóre odmiany są także świetnym uzupełnieniem rozmaitych rodzajów zup i sałatek. Pamiętajmy, że dodając do nich niektóre zioła i przyprawy nie tylko polepszamy smak, ale także wpływamy dobrze na stan naszego zdrowia. Wiemy przecież, że są przyprawy pomagające nam w trawieniu pokarmu i przyspieszające przemianę materii. Każdy rodzaj kaszy charakteryzuje się nieco innymi minerałami i witaminami, dlatego też warto wiedzieć, który rodzaj jeść, aby pomógł nam pozbyć się dręczących nas chorób i dolegliwości. Kasza jaglana polecana jest w szczególności dla alergików. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz skrobię i białko. Bogata jest także w żelazo i miedź. Pomoże osobą cierpiącym na niedokrwistość oraz będącym na diecie bezglutenowej. Dla ludzi chorych na nadciśnienie odpowiednia będzie kasza gryczana. Ta odmiana zawiera duże ilości białka, przy czym nie ma w sobie gluteiny. Nasz organizm wzbogaci ...

Nie zapominajmy o produktach mlecznych
Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii oraz siły do pracy. Zwykle gotujemy to co lubimy i na co mamy ochotę. Jeśli chodzi o kanapki, to zwykle jemy je z jakimiś wędlinami, na obiad także zwykle pojawia się mięso. Uzupełnieniem tego wszystkiego są warzywa, owoce, różnego rodzaju produkty mączne, przyprawy i sosy. Faktycznie wszystko to dostarcza nam wielu składników odżywczych oraz witamin i jak najbardziej wskazane jest spożywanie tego wszystkiego. Jednak nie zapominamy o tym, że istnieją jeszcze różnorodne produkty mleczne, które także powinny się znajdować w naszym codziennym jadłospisie. Są one dla nas naprawdę niezwykle ważne, a często brakuje ich naszemu organizmowi. Stanowią one główne źródło potrzebnego nam białka oraz wapnia wzmacniającego nasze kości. Produkty mleczne pomagają nam także w regulowaniu funkcji trawiennych i zapewniają równowagę i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego nie tylko my powinniśmy je jeść, ale przede wszystkim zadbać o to, by jak najwięcej spożywały ich nasze dzieci. Pamiętajmy, ze z mleka powstaje cała gama różnego rodzaju produktów. Przede wszystkim są to rozmaite sery, zarówno żółte jak i białe. Możemy je jeść jako dodatek do kanapek, bądź do dań głównych, takich jak różnego rodzaju zapiekanki. Osoby dbające o swą figurę powinny zdecydować się na sery białe. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, niż sery żółte. Możemy kupić różnego rodzaju twarożki naturalne, ale także takie z ...

Struktura strony