Mięso na grilla trzeba peklować

Jesteśmy narodem kochającym imprezy. Oczywiście z meliniarstwem tego mylić nie można. Po prostu od ...

Więcej

Kardamon – zastosowanie i właściwości

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

Rosół klasyką niedzieli

Są takie potrawy, które jadamy często. Ba – których jadanie jest wręcz tradycją. Jednym z takich je...

Więcej

Czy soja może nam zaszkodzić?

Jesteśmy narodem kochającym imprezy. Oczywiście z meliniarstwem tego mylić nie można. Po prostu od ...

Więcej

morze

Owoce morza na naszych stołach
Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jeszcze do niedawna w naszym kraju naprawdę trudno było je dostać i stanowiły prawdziwy rarytas. Jednak wraz z nadejściem mody na potrawy pochodzące z różnych stron świata owoce morza stały się niezwykle popularne i powszechnie dostępne. Mianem frutti di mare nazywamy różnego rodzaju zwierzęta morskie. Przede wszystkim są to skorupiaki, mięczaki i głowonogi. Ich odmian i gatunków jest naprawdę mnóstwo i prawdopodobnie o niektórych nawet nie słyszeliśmy. Najpopularniejsze są kraby, homary, krewetki, langusty, małże, ośmiornice, ostrygi, kałamarnice i ślimaki. Do owoców morza zaliczana jest także rybia ikra, czyli kawior. Są one nie tylko pysznym przysmakiem, ale także źródłem wielu witamin i pierwiastków działających w zbawienny sposób na nasz organizm. Przede wszystkim dostarczają nam one sporej ilości białka i witamin grupy B. Oprócz tego wzbogacimy nasz organizm o takie pierwiastki jak żelazo, cynk i fluor oraz jod. Nie powinniśmy odmawiać sobie gotowania potraw z użyciem owoców morza, gdyż są one przepyszne i dodatkowo stanowią źródło wielu dobroczynnych składników. Gotowanie takich dań nie jest niczym trudnym, gdyż najczęściej kupujemy mrożone owoce morza, które wymagają jedynie podsmażenia lub podgotowania. Jeśli jednak zdecydujemy się na skorupiaki to niestety, ale musimy być przygotowani na to, że spędzimy w kuchni nawet kilka godzin. Frutti di mare nadają się nie tylko do podsmażania i gotowania, ale także do grillowania. Najlepiej smakują one podawane z różnego rodzaju mieszankami warzywnymi oraz z makaronem, bądź ryżem. Każdy z tych składników możemy przygotować osobo, jednak lepsze efekty uzyskamy dusząc owoce morza z warzywami. Nie zapominajmy o dodaniu odpowiednich przypraw. Możemy zrezygnować z soli i skorzystać na przykład z gotowych mieszanek specjalnie przygotowanych do tego rodzaju dań. Bez problemu też możemy skorzystać z tego co, akurat mamy pod ręką. Do takich potraw świetnie nadaje się czosnek, imbir, kolendra oraz cebula. Nie ma jednak najmniejszych przeszkód byśmy zastosowali nasze ulubione przyprawy. Nasze dania mogą składać się z kilku różnych darów morza, bądź ograniczać się jedynie do jednego z nich. Owoce morza są także wspaniałymi dodatkami do sałatek. Najczęściej używamy do nich paluszków krabowych oraz krewetek. W czasach kiedy to bez żadnych przeszkód możemy dostać owoce morza starajmy się je jeść jak najczęściej. Oczywiście nie wszyscy za nimi przepadają, ale pamiętajmy, że są one źródłem wielu witamin i pierwiastków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i utrzymania dobrej kondycji zdrowia. Gotujmy dania z dodatkiem tych rarytasów, nie będzie to dla nas niczym trudnym, a nowym doświadczeniem poszerzającym nasze zdolności kulinarne. Stosujmy do tego różne warzywa i przyprawy, aby podkreślić smak i urozmaicać potrawy. Niech choć raz na jakiś czas w naszej kuchni zagoszczą śródziemnomorskie specjały. ...

Struktura strony