Sprzedaj swój przepis

Świat wydawniczy jest szalenie bogaty. Mimo że dziś największym nośnikiem informacji jest internet ...

Więcej

restauracja stare miasto lublin

 Tagi:...

Więcej

Nie tylko ładna, ale i funkcjonalna

Przywiązujemy coraz większą wagę do wyglądu naszych mieszkań. Nie ma się co dziwić, współczesne met...

Więcej

Trochę wiadomości na temat kaszy

Świat wydawniczy jest szalenie bogaty. Mimo że dziś największym nośnikiem informacji jest internet ...

Więcej

mleko

Każda kasza wymaga innego gotowania
Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwane z różnego rodzaju zbóż. Rzadko je gotujemy i podajemy na obiad, a przecież są one bogate w różnego rodzaju witaminy i składniki odżywcze, których powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi jak najczęściej. Zawierają one przede wszystkim dużo białka i skrobi oraz witamin z grupy B. niektóre z nich zawierają także witaminę E, żelazo, niacynę i kwas foliowy. Wszystko to pomaga nam normalnie i sprawnie funkcjonować. Dlatego też powinniśmy postarać się, aby kasza trafiała na nasz stół jak najczęściej. Przygotować możemy ją na wiele sposobów. Jest wyśmienita zarówno na słodko, jak i na ostro. Możemy dodawać do niej rozmaite przyprawy, bądź nadać jej smak jedynie solą. Pamiętajmy jednak o tym, że każdy rodzaj kaszy wymaga innego gotowania. Jest to niezwykle ważne, ponieważ jeśli na przykład dodamy zbyt dużą ilość wody, wtedy stracimy bardzo dużo tych niezwykle ważnych dla nas składników odżywczych. Jeśli chcemy ugotować którąś z drobnych kaszy, jak na przykład kasza manna czy kasza jęczmienna musimy pamiętać, aby wcześniej dodać do nich niewielką ilość wody bądź mleka i dokładnie wymieszać. Dopiero w takiej postaci możemy wrzucić je do gotującej się wody. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na jej ilość. Kaszę mannę, kukurydzianą czy jęczmienną gotujemy w mleku lub wodzie w odpowiednich proporcjach. I tak na około 1 szklankę kaszy potrzebujemy prawie litr wody ...

Nie zapominajmy o produktach mlecznych
Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii oraz siły do pracy. Zwykle gotujemy to co lubimy i na co mamy ochotę. Jeśli chodzi o kanapki, to zwykle jemy je z jakimiś wędlinami, na obiad także zwykle pojawia się mięso. Uzupełnieniem tego wszystkiego są warzywa, owoce, różnego rodzaju produkty mączne, przyprawy i sosy. Faktycznie wszystko to dostarcza nam wielu składników odżywczych oraz witamin i jak najbardziej wskazane jest spożywanie tego wszystkiego. Jednak nie zapominamy o tym, że istnieją jeszcze różnorodne produkty mleczne, które także powinny się znajdować w naszym codziennym jadłospisie. Są one dla nas naprawdę niezwykle ważne, a często brakuje ich naszemu organizmowi. Stanowią one główne źródło potrzebnego nam białka oraz wapnia wzmacniającego nasze kości. Produkty mleczne pomagają nam także w regulowaniu funkcji trawiennych i zapewniają równowagę i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego nie tylko my powinniśmy je jeść, ale przede wszystkim zadbać o to, by jak najwięcej spożywały ich nasze dzieci. Pamiętajmy, ze z mleka powstaje cała gama różnego rodzaju produktów. Przede wszystkim są to rozmaite sery, zarówno żółte jak i białe. Możemy je jeść jako dodatek do kanapek, bądź do dań głównych, takich jak różnego rodzaju zapiekanki. Osoby dbające o swą figurę powinny zdecydować się na sery białe. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, niż sery żółte. Możemy kupić różnego rodzaju twarożki naturalne, ale także takie z ...

Struktura strony