Sprzęt w kuchni

Gotowanie jest miłym zajęciem, ale jak zwykle trzeba też sobie to wszystko ułatwiać. Dlatego tez na...

Więcej

restauracja żywiec

 Nie ma chyba nic bardziej klasycznego nad bigos. Nasza kuchnia uwielbia te potrawę i pojawia się...

Więcej

Sami przygotowujmy obiady

W dzisiejszych czasach istnieje niezliczona ilość restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi i j...

Więcej

Nie katuj się dietami, a zrzuć zbędne kilogramy

Gotowanie jest miłym zajęciem, ale jak zwykle trzeba też sobie to wszystko ułatwiać. Dlatego tez na...

Więcej

kurczak

Kurczak na wiele sposobów
Mięso z kurczaka jest najpopularniejsze w naszej kuchni. Z przysłowiowego kuraka można przyrządzić tysiące rozmaitych dań. Wszystko zależy, po jakie przepis kuchenne sięgniemy i jakie smaki nam najbardziej odpowiadają. Jedno w tym wszystkim jest pewne - z kurczaka gotujemy zupy, sosy, pieczemy go i przyrządzamy na grillu. Dlaczego tak bardzo cenimy kurczaka? Dlaczego nasza kuchnia opiera się na tym mięsie? To proste. Kurczak jest smaczny i pożywny, a do tego to najtańsze ze wszystkich mięs, jakie możemy kupić w sklepie spożywczym. Czy to mówimy o piersiach, korpusach, udkach, skrzydełkach - kurczak jest tani. A jeśli to dobrze przyrządzić, to i niezwykle smaczny. Z samym gotowaniem i pichceniem problemów większych nie ma, bo różne przepisy kuchenne znajdziemy w książkach kucharskich i na łamach wielu stron internetowych. Na forach poczytamy liczne rady specjalistów, którzy w kuchni spędzają wiele czasu i wiedzą, jak zrobić dobry posiłek, taki, który będzie godny naszej uwagi. ...

Rosół klasyką niedzieli
Są takie potrawy, które jadamy często. Ba - których jadanie jest wręcz tradycją. Jednym z takich jest rosół, dla wielu świąteczne danie. Szczególnie nasze babcie zapraszając nas na niedzielny obiad zawsze mają w zanadrzu na pierwsze danie rosół, bo taka jest tradycja - w każdą niedziele rosół z kury. To niesamowite, jak bardzo bogata i tradycyjna jest nasza kuchnia. Mało kto dziś zna przepisy kuchenne pozwalają na gotowanie tradycyjnego rosołu, takiego, jakim raczyły nas mamy i babcie. Dziś kupujemy mrożonki, wrzucały kostkę bulionową, do tego kilka skrzydełek i mamy rosół. W żaden sposób taka kuchnia nie przypomina tej tradycyjnej, sprzed lat, kiedy w potrawach nie było chemii i kiedy rosół na prawdę gotowało się z kury. Niestety nawet w internecie coraz trudniej o szlachetny przepis. Współczesna kuchnia bardzo się uprościła i coraz mniej chętnie przyjmuje danie,. Które wymagają czasu i poświecenie podczas przygotowywania. Szkoda, ale wciąż mamy szansę powrotu do tradycji, zapytajmy o klasyczne przepisy kuchenne i rosół z kury naszych dziadków. Na pewno wiele się nauczmy. ...

Struktura strony