Gotowanie na ognisku

Kiedy pada hasło „kuchnia”, to mamy na myśli nasze cztery ściany pomieszczenia, w którym gotujemy. ...

Więcej

Najlepsze potraw z piekarnika

Przygotowując rozmaite dania i potrawy zwykle ograniczamy się do gotowania, smażenia i duszenia. Za...

Więcej

Jakie zupy lubimy

Jedzenie zup nie wszystkim jest w smak. Są tacy, którzy twierdza ze tym najeść się nie można. Tak c...

Więcej

Mięso na grilla trzeba peklować

Kiedy pada hasło „kuchnia”, to mamy na myśli nasze cztery ściany pomieszczenia, w którym gotujemy. ...

Więcej

kurczak

Kurczak na wiele sposobów
Mięso z kurczaka jest najpopularniejsze w naszej kuchni. Z przysłowiowego kuraka można przyrządzić tysiące rozmaitych dań. Wszystko zależy, po jakie przepis kuchenne sięgniemy i jakie smaki nam najbardziej odpowiadają. Jedno w tym wszystkim jest pewne - z kurczaka gotujemy zupy, sosy, pieczemy go i przyrządzamy na grillu. Dlaczego tak bardzo cenimy kurczaka? Dlaczego nasza kuchnia opiera się na tym mięsie? To proste. Kurczak jest smaczny i pożywny, a do tego to najtańsze ze wszystkich mięs, jakie możemy kupić w sklepie spożywczym. Czy to mówimy o piersiach, korpusach, udkach, skrzydełkach - kurczak jest tani. A jeśli to dobrze przyrządzić, to i niezwykle smaczny. Z samym gotowaniem i pichceniem problemów większych nie ma, bo różne przepisy kuchenne znajdziemy w książkach kucharskich i na łamach wielu stron internetowych. Na forach poczytamy liczne rady specjalistów, którzy w kuchni spędzają wiele czasu i wiedzą, jak zrobić dobry posiłek, taki, który będzie godny naszej uwagi. ...

Rosół klasyką niedzieli
Są takie potrawy, które jadamy często. Ba - których jadanie jest wręcz tradycją. Jednym z takich jest rosół, dla wielu świąteczne danie. Szczególnie nasze babcie zapraszając nas na niedzielny obiad zawsze mają w zanadrzu na pierwsze danie rosół, bo taka jest tradycja - w każdą niedziele rosół z kury. To niesamowite, jak bardzo bogata i tradycyjna jest nasza kuchnia. Mało kto dziś zna przepisy kuchenne pozwalają na gotowanie tradycyjnego rosołu, takiego, jakim raczyły nas mamy i babcie. Dziś kupujemy mrożonki, wrzucały kostkę bulionową, do tego kilka skrzydełek i mamy rosół. W żaden sposób taka kuchnia nie przypomina tej tradycyjnej, sprzed lat, kiedy w potrawach nie było chemii i kiedy rosół na prawdę gotowało się z kury. Niestety nawet w internecie coraz trudniej o szlachetny przepis. Współczesna kuchnia bardzo się uprościła i coraz mniej chętnie przyjmuje danie,. Które wymagają czasu i poświecenie podczas przygotowywania. Szkoda, ale wciąż mamy szansę powrotu do tradycji, zapytajmy o klasyczne przepisy kuchenne i rosół z kury naszych dziadków. Na pewno wiele się nauczmy. ...

Struktura strony