Trochę informacji na temat wegetarianizmu

Wegetarianizm jest pewnego rodzaju dietą, a właściwie mianem tym określa się kilka odmian diety. Po...

Więcej

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań

Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej u...

Więcej

Kardamon – zastosowanie i właściwości

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

Owoce morza na naszych stołach

Wegetarianizm jest pewnego rodzaju dietą, a właściwie mianem tym określa się kilka odmian diety. Po...

Więcej

kasza

Kasza pomoże naszemu zdrowiu
Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niestety bardzo rzadko. Zwykle gotujemy na obiad ziemniaki, ryż, makaron czy rozmaite zupy, a pomijamy kaszę. Powinna ona jednak pojawiać się u nas dość często, gdyż zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie. Wyróżniamy takie odmiany kaszy jak: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i jaglana. Możemy z nich przygotować rozmaite dania. Przyrządzić możemy ją zarówno na słodko, jak i na ostro. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy i jakich przypraw użyjemy. Niektóre odmiany są także świetnym uzupełnieniem rozmaitych rodzajów zup i sałatek. Pamiętajmy, że dodając do nich niektóre zioła i przyprawy nie ...

Każda kasza wymaga innego gotowania
Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwane z różnego rodzaju zbóż. Rzadko je gotujemy i podajemy na obiad, a przecież są one bogate w różnego rodzaju witaminy i składniki odżywcze, których powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi jak najczęściej. Zawierają one przede wszystkim dużo białka i skrobi oraz witamin z grupy B. niektóre z nich zawierają także witaminę E, żelazo, niacynę i kwas foliowy. Wszystko to pomaga nam normalnie i sprawnie funkcjonować. Dlatego też powinniśmy postarać się, aby kasza trafiała na nasz stół jak najczęściej. Przygotować możemy ją na wiele sposobów. Jest wyśmienita zarówno na słodko, jak i na ostro. Możemy dodawać do niej rozmaite przyprawy, bądź nadać ...

Różne rodzaje kaszy na naszych stołach
Kasza jest bogata w wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz pierwiastków i substancji mineralnych. W pozytywny sposób wpływa nie tylko na nasz organizm i zdrowie, ale także urodę, gdyż dzięki niej możemy zadbać o naszą figurę. Jest ona o wiele mniej kaloryczna niż na przykład makarony. Znamy różne rodzaje kaszy i możemy przygotowywać ją na rozmaite sposoby. Z dodatkiem sosów, odpowiednich przypraw, mięs i warzyw jest naprawdę wyśmienita. Niektóre rodzaje są także świetnym pomysłem na prosty, sycący deser, polecany zwłaszcza dzieciom. Kasza nie wymaga od nas zbyt długiego gotowania. Podobnie jak w wypadku ryżu, potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut. Kasza ze względu na swe składniki odżywcze polecana jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. ...

Trochę wiadomości na temat kaszy
Kasza jest nam dobrze znana. Ma wiele odmian i można z niej przygotować mnóstwo różnego rodzaju potraw. Bywa jednak tak, że rzadko gości na naszych stołach. Wolimy gotować zupełnie inne dania. Zwykle są to ziemniaki, makaron lub ryż. Nie powinniśmy jednak o kaszy zapominać i chociaż raz na jakiś czas przygotować ją na obiad. Zawiera ona w sobie mnóstwo wartości odżywczych wpływających w zbawienny sposób na nasz organizm. Jednak ma ona też swoje minusy. Dlatego warto wiedzieć coś więcej na jej temat, gdyż może ona nam naprawdę pomóc, jednak jeśli wiemy w jakich ilościach i jak często możemy ją jeść. Dania zawierające kaszę, nie są wyszukanymi potrawami, możemy je przygotować nie tracąc zbyt dużo czasu. ...

Struktura strony