Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwa...

Więcej

restauracje w kaliszu

 Dzieciom trzeba dobrze gotować. To bardzo ważny element w ich życiu. Oczywiście – nasze pociechy...

Więcej

Mięso na grilla trzeba peklować

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

kasza

Kasza pomoże naszemu zdrowiu
Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niestety bardzo rzadko. Zwykle gotujemy na obiad ziemniaki, ryż, makaron czy rozmaite zupy, a pomijamy kaszę. Powinna ona jednak pojawiać się u nas dość często, gdyż zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie. Wyróżniamy takie odmiany kaszy jak: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i jaglana. Możemy z nich przygotować rozmaite dania. Przyrządzić możemy ją zarówno na słodko, jak i na ostro. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy i jakich przypraw użyjemy. Niektóre odmiany są także świetnym uzupełnieniem rozmaitych rodzajów zup i sałatek. Pamiętajmy, że dodając do nich niektóre zioła i przyprawy nie ...

Każda kasza wymaga innego gotowania
Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwane z różnego rodzaju zbóż. Rzadko je gotujemy i podajemy na obiad, a przecież są one bogate w różnego rodzaju witaminy i składniki odżywcze, których powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi jak najczęściej. Zawierają one przede wszystkim dużo białka i skrobi oraz witamin z grupy B. niektóre z nich zawierają także witaminę E, żelazo, niacynę i kwas foliowy. Wszystko to pomaga nam normalnie i sprawnie funkcjonować. Dlatego też powinniśmy postarać się, aby kasza trafiała na nasz stół jak najczęściej. Przygotować możemy ją na wiele sposobów. Jest wyśmienita zarówno na słodko, jak i na ostro. Możemy dodawać do niej rozmaite przyprawy, bądź nadać ...

Różne rodzaje kaszy na naszych stołach
Kasza jest bogata w wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz pierwiastków i substancji mineralnych. W pozytywny sposób wpływa nie tylko na nasz organizm i zdrowie, ale także urodę, gdyż dzięki niej możemy zadbać o naszą figurę. Jest ona o wiele mniej kaloryczna niż na przykład makarony. Znamy różne rodzaje kaszy i możemy przygotowywać ją na rozmaite sposoby. Z dodatkiem sosów, odpowiednich przypraw, mięs i warzyw jest naprawdę wyśmienita. Niektóre rodzaje są także świetnym pomysłem na prosty, sycący deser, polecany zwłaszcza dzieciom. Kasza nie wymaga od nas zbyt długiego gotowania. Podobnie jak w wypadku ryżu, potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut. Kasza ze względu na swe składniki odżywcze polecana jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. ...

Trochę wiadomości na temat kaszy
Kasza jest nam dobrze znana. Ma wiele odmian i można z niej przygotować mnóstwo różnego rodzaju potraw. Bywa jednak tak, że rzadko gości na naszych stołach. Wolimy gotować zupełnie inne dania. Zwykle są to ziemniaki, makaron lub ryż. Nie powinniśmy jednak o kaszy zapominać i chociaż raz na jakiś czas przygotować ją na obiad. Zawiera ona w sobie mnóstwo wartości odżywczych wpływających w zbawienny sposób na nasz organizm. Jednak ma ona też swoje minusy. Dlatego warto wiedzieć coś więcej na jej temat, gdyż może ona nam naprawdę pomóc, jednak jeśli wiemy w jakich ilościach i jak często możemy ją jeść. Dania zawierające kaszę, nie są wyszukanymi potrawami, możemy je przygotować nie tracąc zbyt dużo czasu. ...

Struktura strony