Sprzęt w kuchni

Gotowanie jest miłym zajęciem, ale jak zwykle trzeba też sobie to wszystko ułatwiać. Dlatego tez na...

Więcej

Dobra przyprawa to podstawa

Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na ob...

Więcej

Nie tylko ładna, ale i funkcjonalna

Przywiązujemy coraz większą wagę do wyglądu naszych mieszkań. Nie ma się co dziwić, współczesne met...

Więcej

restauracje siedlce

Gotowanie jest miłym zajęciem, ale jak zwykle trzeba też sobie to wszystko ułatwiać. Dlatego tez na...

Więcej

jajka

Co należy wiedzieć na temat jajek
Ludzie jedzą jajka właściwie od zawsze. Są one bogatym źródłem wielu substancji odżywczych. W naszym kraju spożywa się je bardzo często, choć nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego jak wielu odżywczych wartości nam ona dostarczają. Najpopularniejsze są chyba jaja kurze, ale wielu ludzi preferuje także gęsie, kacze, przepiórcze czy nawet strusie. Nie zapominajmy, że do jajek zaliczamy także rybią ikrę. Jajka składają się z głównie wody, białka, węglowodanów i tłuszczu. Możemy z nich przyrządzić rozmaite potrawy, dodawać do nich różnorodne przyprawy. Są składnikiem wielu sałatek, często podajemy je na obiad czy śniadanie. Zwykle kupujemy je w sklepie, choć jak wiadomo najlepsze są jaja prosto ze wsi, a nie z różnych ferm. Podzielone są one na rozmaite klasy w zależności od ich rozmiarów, świeżości oraz wagi. Możemy je spożywać często, ale w niewielkich ilościach, gdyż zawierają one w sobie choresterol. Najpopularniejszym daniem z jajek jest chyba jajecznica. Każdy przyrządza ją na swój sposób. Jedni przygotowują ją tylko i wyłącznie z samych jajek i ewentualnie dodają jakieś przyprawy. Inni z kolei dodają do niej różnorodne warzywa i wędliny. Jajecznica jest przepysznym daniem i chyba nie ma osób, które by jej nie lubiły. Jednak pamiętajmy o tym, że nasz organizm potrzebuje sporo czasu, aby je strawić, więc raczej nie jedzmy ich na kolację. Na obiad najczęściej podajemy jajka sadzone. Wystarczy rozbić skorupkę i usmażyć jajko na rozgrzanym tłuszczu. Ewentualnie ...

Kulinarne specjały z różnych stron świata
Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystyczne tylko i wyłącznie dla niektórych krajów i kultur. Przyrządzane są na rozmaite, czasem naprawdę dziwne i niezwykłe sposoby. Jedne przygotowywane są błyskawicznie, inne wymagają sporej ilości czasu. Do ich składników należą najrozmaitsze rodzaje mięsa, warzyw, owoców, przypraw, ziół, sosów oraz tłuszczy. Bywa tak, że stosowane są produkty, o których nigdy w życiu nie słyszeliśmy. Z takich właśnie powodów interesują nas takie nieznane nam potrawy jeszcze bardziej. Jesteśmy ciekawi świata i wszystkiego chcielibyśmy spróbować. Jednak nie zawsze stać nas na to by odwiedzać różne zakątki naszego ogromnego świata. Istnieją jednak możliwości skosztowania najrozmaitszych dań bez opuszczania naszego kraju. Bez problemu w Internecie, prasie czy książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo informacji na temat niemalże wszystkich kuchni świata. Oprócz ich ogólnej charakterystyki możemy się dowiedzieć niemal wszystkiego na temat gotowania. Miliony najrozmaitszych przepisów podpowiedzą nam jak krok po kroku przygotowywać każdą potrawę. Możemy zgłębiać tajniki kuchni chińskiej, tajskiej, indyjskiej, greckiej, włoskiej, węgierskiej i dosłownie każdej innej bez opuszczania własnej kuchni. Różnego rodzaju źródła informacji dostarczą nam niezbędnych wiadomości na temat potrzebnych produktów, a przy okazji możemy sprawdzić ile takie specjały będą kosztować i czy w ogóle dostępne są w naszym kraju. Możemy mieć problem ze zdobyciem różnych owoców, warzyw i mięs, gdyż niektóre nie są na tyle popularne by opłacalny był ich import. Wtedy niestety, albo całkowicie zrezygnujemy z ...

Struktura strony