Skąd czerpać informacje na temat gotowania

Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

Suszone warzywa i owoce urozmaicą nasze potrawy

W naszej kuchni codziennie goszczą różnego rodzaju owoce i warzywa. Stanowią one zawsze podstawę na...

Więcej

Sosy ważne w menu

Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

Kotlety – ulubiony dodatek mężczyzn

Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

gotować

Dlaczego warto jeść soję?
Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i najczęściej jedzą ją osoby będące wegetarianami. Pozwala im ona dostarczyć swojemu organizmowi białka niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. Takie białko zwykle zawarte jest w mięsie oraz w produktach mlecznych. Wegetarianie z tego rezygnują i dlatego też jedzą soję. Dodatkowo dostarczają one o wiele mniejsze ilości tłuszczu niż różnego rodzaju mięsa. Soja ma kilka swoich wad, ale ma także mnóstwo zalet. Nie wszystkim odpowiada smak soi i właściwie nie ma konieczności, aby ją jeść. Jeśli jednak nam ona smakuje, to dzięki niej możemy zadbać o nasze zdrowie i kondycję organizmu. Nie musimy się męczyć z gotowaniem soi, ponieważ w sklepach znajdziemy Mnóstwo gotowych produktów, które albo od razu nadają się do spożycia, albo wystarczy nadać im odpowiedni smak przyprawami i ugotować, bądź usmażyć. Tak jest w przypadku sojowych kotletów, zarówno tych "schabowych", jak i "mielonych". Zanim jednak zdecydujemy się na wprowadzenie do naszego jadłospisu soi, warto wiedzieć w czym może ona nam pomóc i dlaczego jest uważana za niezwykle zdrową. Soja, jak już wcześniej było wspomniane, zawiera duże ilości białka. Właściwie są one zbliżone do tych zawartych w mięsie, a dodatkowo soja nie dostarcza nam tłuszczów. Spożywanie soi może obniżyć nasze ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest ona także bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E. zawiera ona także potas, wapń i ...

Modzi nie potrafią gotować
To żadna tajemnica - w kuchni młodzi ludzie przebywają coraz rzadziej. Efekt? Wiele młodych osób ie potrafi gotować. I to wcale nie chodzi tylko i wyłącznie o to, ze mówimy o daniach wybitnie skomplikowanych. To można byłoby uzasadnić. Problem polega jednak na tym, że młodzi ludzie nie potrafią przygotować podstawowych posiłków, mają wręcz problemy z usmażeniem klasycznej jajecznicy. Czy można coś z tym zrobić? Oczywiście, trzeba zarażać młodych ludzi kuchennymi pracami,w przeciwnym razie nie będą to osoby skłonne go kulinarnych eksperymentów. Musimy w tym mieć świadomość, że jako osoby nie potrafiące gotować będą słabym materiałem na partnera w jakimkolwiek związku, bowiem współczesny świat nie toleruje życiowych nieudaczników i nie daje takim osobom zbyt wielu szans na zaistnienie. Zważywszy, że samo gotowanie nie jest rzeczą wybitnie skomplikowana, to powinniśmy myśleć o tym, by od najmłodszych lat użyć nasze pociechy gotowania. Co robić w kuchni z naszymi dziećmi? Mamy pełną gamę różnorakich prac. Kuchnia bowiem nie jest miejscem, które dzieci odrzuca. Zacznijmy z naszymi milusińskimi od prostych prac. Obieranie ziemniaków, krojenie warzyw do zupy, krojenie składników do sałatek. Dzieci uwielbiają takie prace, musimy tylko pomagać im w opanowaniu noża, bo jakby nie patrzeć dla niektórych dzieci to przyrząd trochę niebezpieczny. Nieco starszym dzieciom możemy zlecać pierwsze zadania kucharskie. Jakie? Najprostsze w tym wszystkim jest gotowanie samych zup. Przygotujmy składniki - mięso, kostki bulionowe, powiedzmy jakie warzywa w danej potrawie ...

Struktura strony