Papryka – warzywo, które kochamy

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. ...

Więcej

Jak najczęściej jedzmy surówki i sałatki

Aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować musimy dostarczać mu różnorodnych witamin, dobroczynny...

Więcej

Naleśniki – sposób na pyszną kolację

Naleśniki są daniem, które potrafimy wszyscy przygotować. Nie wymagają one od nas długotrwałego got...

Więcej

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. ...

Więcej

gorczyca

Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca
Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątków świata. Kupujemy rozmaite mieszanki przypraw i ziół czasem naprawdę egzotycznych. Niestety zapominamy o tych, które były niegdyś podstawą naszych dań. Gotujemy rozmaite potrawy i przygotowujemy wiele przetworów. Często zapominamy o istnieniu przyprawy zwanej gorczycą, a przecież ma ona szerokie zastosowanie. Jest ona pospolita rośliną, niejednokrotnie dziko rosnącą. Najważniejszymi jej producentami są kraje takie jak na przykład Francja, Dania i Wielka Brytania. Koszty jej upraw są niskie, więc możemy nabyć ją w niezwykle korzystnych cenach. A naprawdę warto mieć ją w swojej kuchni, gdyż niejednokrotnie może nam się przydać jako składnik dodawany do gotowania przeróżnych dań. Gorczyca charakteryzuje się piekącym smakiem i ostrym zapachem. Jej nasiona są maleńkimi kuleczkami mającymi jasnożółtą barwę. Działa ona na nasz układ trawienny, przyspieszając wydzielanie soku żołądkowego. Wyciągi i napary przygotowane z tej rośliny stosowane są w leczeniu chorób układu pokarmowego, niestrawności i zaparć. Gorczyca jest jednym z najważniejszych składników musztardy. To właśnie ona nadaje jej ten specyficzny aromat i ostry smak. Nasiona tej rośliny szczególnie przydatne okazują się latem i jesienią. Wtedy to zajmujemy się przygotowywaniem różnorodnych przetworów. Najczęściej do słoików trafiają ogórki i papryka oraz kabaczki, patisony i cukinie. Aby nadać im dodatkowe walory smakowe do słoików trafiają przyprawy takie jak pieprz ziarnisty, liść laurowy, goździki i ziele angielskie oraz właśnie niezastąpiona gorczyca. Dzięki niej nasze przetwory nie ...

Lecznicze działanie przypraw
Używamy ich właściwie każdego dnia podczas gotowania obiadów. Często także dodajemy je do różnego rodzaju dipów, kanapek, zapiekanek, sałatek, mięs czy nawet deserów. Zioła i przyprawy - nie wyobrażamy sobie, aby mogło zabraknąć ich w naszej kuchni, gdyż to one nadają niesamowity smak i aromat naszemu jedzeniu. Pobudzają nasze zmysły i często stosowane są jako afrodyzjaki. Dzięki nim nasze dania zyskują niepowtarzalny zapach i pieszczą nasze podniebienie. Jest ich całe mnóstwo i właściwie wszystkie kuchnie świata mogą pochwalić się charakterystycznymi dla każdej z nich przyprawami i ziołami. Najczęściej nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że mają one także zbawienny wpływ na nasz organizm i stan zdrowia. Dlatego warto wiedzieć, które z nich mogą pomóc nam w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Często zdarza się tak, że mamy problemy z trawieniem różnego rodzaju potraw. Aby uniknąć takich sytuacji wystarczy, że dodamy do nich odpowiednie przyprawy. Takie właściwości ma na przykład oregano, bazylia, kminek, jałowiec i zawsze obecny w naszej kuchni majeranek. Przyprawy te wspomagają i przyspieszają nasze trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu lepiej będziemy przyswajali pokarmy i pozbędziemy się problemów z żołądkiem. Wspomniane już oregano jest także dobrym sposobem na pozbycie się wzdęć i przyspieszenie pracy nerek. Pracę tych narządów poprawi również inna przyprawa - estragon. Jeśli mamy problem z zawrotami głowy pomocny może okazać się pieprz. Jest on także doskonałym, choć nie jedynym sposobem na ...

Struktura strony