Dobra przyprawa to podstawa

Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na ob...

Więcej

Nasze ulubione sosy

Nie ma jak to solidny obiad, z kupą ziemniaków, surówką , mięsem i dobrym sosem. W tym ostatnim to ...

Więcej

Gotuj pysznie i zdrowo

Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrow...

Więcej

Gotowanie jako hobby

Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na ob...

Więcej

cukier

Lody robimy sami
Jak wszystko to wszystko - nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody śmietankowe musieliśmy szukać automatów z lodami, dziś możemy sobie takie sami robić w domu. Wszystko mamy pod ręką, komponenty możemy kupić w pierwszym lepszym sklepie spożywczym. I w ten sposób chętnie podejmujemy się takich zadań sprawiając, że nasza kuchnia jest szalenie urozmaicona. Musimy tylko mieć świadomość, że lodów nie można sobie serwować zamiast solidnego obiadu. Tak się po prostu nie da. W tym wypadku nie ma żadnych wątpliwości - jeśli lody, to tylko w postaci deserów po zdrowym innym posiłku. Wiedzmy też, że przepisy kuchenne nie obejmują robienia lodów, bo tutaj wielkiej filozofii nie ma. Za to pamiętajmy, że lodów nie da się zrobić w kilka nut, bo jednak zawsze dochodzi tutaj kwestia czasu, kiedy lidy będą się mroziły. A same sposoby na przygotowanie takich lodów znajdziemy na torebkach z proszkiem. ...

Naleśniki - sposób na pyszną kolację
Naleśniki są daniem, które potrafimy wszyscy przygotować. Nie wymagają one od nas długotrwałego gotowania, ani poświęcania zbyt dużej ilości czasu. Wystarczy nam kilka lub kilkanaście minut i możemy zabierać się do ich jedzenia. Do ich przygotowania wystarczy nam kilka produktów, które właściwie zawsze mamy w swojej kuchni. Mąka, jajka, mleko, woda i sól zmiksowane ze sobą dają nam najprostsze ciasto, z którego smażymy naleśniki. Oczywiście możemy urozmaicać ich smak także niektórymi przyprawami. W zależności od tego czy będziemy podawać je na słodko czy na ostro musimy dobrać odpowiednie składniki. Dzięki temu, że naleśniki są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu możemy przygotować sobie z nich pyszną kolację. Ogromnym plusem jest to, że możemy jeść je naprawdę często i mieć pewność, że nam się nie znudzą, gdyż podawać je możemy z różnorodnymi dodatkami. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego zwykle smarujemy naleśniki dżemem, konfiturami, powidłami czy marmoladą. Jednak zanim je usmażymy warto dodać ...

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów
Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo, iż na ich wyprodukowanie tracimy naprawdę dużą ilość czasu, to jednak warto go poświęcić. Mając w swojej spiżarni samodzielnie wykonane przetwory mamy pewność, że nie zawierają one żadnych sztucznych konserwantów, barwników, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Są one o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepach. W każdej chwili, kiedy tylko mamy ochotę możemy po nie sięgnąć bez wychodzenia z domu. Podając je naszym dzieciom wiemy, że nie zatruwamy ich organizmów chemią ani sztucznie modyfikowaną żywnością. Naszą spiżarnię zwykle zaopatrujemy w przetwory takie jak: dżemy, powidła, marmolady, soki, kompoty, sałatki warzywne, ogórki kiszone i korniszony, paprykę w zalewie octowej i buraczki. Dzięki temu mamy zawsze w swojej kuchni różnego rodzaju dodatki do dań obiadowych. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że w przygotowaniu przetworów nie wystarczą nam same warzywa i owoce. Pamiętać musimy o różnorodnych przyprawach ...

Struktura strony